CONTACT US TODAY (08) 9221 1991

EVERMORE HEIGHTS RESIDENTIAL ESTATE

Evermore Heights is a new residential estate in Rockingham, developed with the aim of setting a national benchmark for sustainable communities and affordable living. It has become a highly sought-after place to live and has already been officially recognised for its sustainable features.


Client: Satterley Property Group and Landcorp (Joint Venture)


Area: City of Rockingham


Timeframe: 2004-2013


Whilst the project objectives reflect current planning principles, the LSP design the proposal put forward initiatives which had not been widely considered or undertaken in many developments. Aspects such as:
  • Diversity of housing and density. With the predominant lot size in the order of 500m2 and above (R20) the provision of a range of housing product to encourage community diversity was yet to be realised in areas of high amenity such as public open space. The design response pushed market acceptability of a diverse range of lot product.
  • Liveable Neighbourhoods, at the time, was a voluntary policy and not compulsory to developments. Given the more stringent nature of requirements, a limited number of developments chose to comply and be assessed under Liveable Neighbourhoods. Evermore Heights was designed and assessed under Liveable Neighbourhoods.
  • Remnant vegetation in particular specimens of Eucalyptus gomphocephala (Tuarts), located in two discrete pockets in the north-west and south-west corners of the site, were identified for retention through the design. Given the topography of the site and the required earthworks Rowe Group worked with the project engineer, environmental consultant and landscape architect to retain vegetation within the limitations of the site.

Street-block layout within the subdivision was guided by the east-west orientation of the site. This resulted in the ability to create predominantly north-south/ east-west orientated lots, which achieve a key design objective of maximising solar access for dwellings. In addition to the orientation of street blocks, tailoring the shape of the lots to their specific orientation has also been undertaken.

Passive solar design was applied through the preparation of Design Guidelines prepared by Rowe Group which require owners to consider orientation, placement and arrangement of the dwelling and material choices such as roofing material/ colour, thermal insulation, solar hot water, etc.

The construction of a ‘third pipe’ system which reduces costs to the resident by the substitution of potable water supply and fit-for-purpose water supply for all external use.

Water sensitive urban design incorporates the collection and temporary storage of water at or near the original source (through swales and rain gardens) with subsequent infiltration to the soil and underlying aquifer.

Nairn Drive was reserved under the MRS along the site’s eastern boundary. After the finalisation of the MRS, Rowe Group discovered adjacent owners had constructed portions of Nairn Drive inconsistent with the MRS alignment, which would impede the developable land within the project area. Rowe Group co-ordinated negotiations between the City, the WAPC and adjacent landowners to work through an alternate alignment which would allow for the existing portions of Nairn Drive to remain whilst limiting impacts on the project area.

Evermore Heights has achieved UDIA EnviroDevelopment Certification for Energy, Water and Community. It has also been a finalist at the UDIA WA Awards for Excellence in 2011 for Sustainable Urban Development, and in 2009 for Urban Water Excellence.

MORE PROJECTS

Pin It on Pinterest