CONTACT US TODAY (08) 9221 1991

PARKSIDE WALK – JOLIMONT


Client: Landcorp


Location: Jolimont


 

Located on Salvado Road and within walking distance to the Wembley and Subiaco Town Centres, the proposed residential community of Parkside Walk – Jolimont is taking shape.

Located on Salvado Road and within walking distance to the Wembley and Subiaco Town Centres, the proposed residential community of Parkside Walk – Jolimont has developed.

After being utilised by the City of Perth until the mid 1990’s then subsequently by the Town of Cambridge, the former nursery and depot site is transformed into a residential precinct comprising 300 multiple dwellings and 25 single residential lots. The development showcases medium density infill development which responds, and is sympathetic to, the adjoining existing low density residential environments. The project represents a joint venture initiative between State and Local Government facilitating the government asset disposal process whilst also achieving the delivery of residential principles and targets for the Perth and Peel@ 3.5 Million Strategic Framework.

Rowe Group was engaged by LandCorp to develop an Outline Development Plan (ODP), Design Guidelines, and secure all statutory planning approvals for the redevelopment of the site. Rowe Group prepared and obtained approvals for the ODP, Subdivision Applications and Design Guidelines.

Whilst being relatively small (4 hectares), the site incorporates a number of constraints and features. These include a sewer main which diagonally traverses the site, a water main located within the site adjacent to Salvado Road, site levels with a fall of 10m from its north to southern boundary as well as a number of mature exotic trees – a legacy of its previous use as a nursery.

In order to achieve the density objectives set out by the Town of Cambridge in Town Planning Scheme No.1, the Project Team undertook extensive built form modelling to ensure the density targets for the site could be accommodated. Furthermore, given the adjacent low density residential community in Subiaco – height, density and the positioning of the built form was a critical factor in the design response. The resulting design outcome utilises the fall across the site to control the external presence of height by limiting building height to 3 storeys on the external interfaces and locating building heights of up to 6 storeys centrally within the site.

As the site is located adjacent to three key district open space facilities, the design approach at each open space interface was of significant importance. The ODP and Design Guidelines ensure a sympathetic and respectful approach to the built form in regard to the users of these spaces whilst allowing for sufficient flexibility in building design to facilitate commercial viability.

Render Images produced by Coda-Studio

The sustainability features throughout Parkside Walk have been recognised through certification as a Multi-Unit Residential EnviroDevelopment estate – the first in WA to receive this accreditation.

Parkside Walk has been recognised for achievement across five elements, water, energy, waste, ecosystems and community – providing a more sustainable living option for the future residents.

PORTFOLIO

Pin It on Pinterest